skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

 • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
 • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
 • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
 • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
 • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
 • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:

Η Ειρήνη Ξανθοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός στην Αθήνα και έκανε την πρακτική της άσκησης στην Α΄ Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και στο  Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο κατά της Ουσιοεξάρτησης «ΑΘΗΝΑ» του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ειρήνη Ξανθοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός στην Αθήνα και έκανε την πρακτική της άσκησης στην Α΄ Μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και στο  Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο κατά της Ουσιοεξάρτησης «ΑΘΗΝΑ» του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Εκπαιδεύτηκε από το 2004 έως το 2006 στην Εκμάθηση της Νοηματικής Γλώσσας 1 – 3ου κύκλου από την Ένωση Κωφαλάλων Ελλάδος.

Από το 2005 έως το 2006 Εκπαιδεύτηκε στην «Γενική Κλινική Ψυχοπαθολογία – Ψυχοπαθολογική Σημειολογία και Διαφορική Διαγνωστική», από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας- Ιατρική σχολή – Ψυχιατρική Κλινική Αιγινητείου νοσοκομείου.

Έκανε Τριετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφορά, στην «Εκπαίδευση Οικογενειών στις Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις μέσα στην οικογένεια».

Από το 2006 έως το 20010 έκανε Τετραετή εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική Ψυχοθεραπεία .

Το 2013 έγινε Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Από το 20010 έως το 2018 ήταν εκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια Ψυχοθεραπευτών,

Συμβούλων του Ελληνικού Κέντρου Προσωποκεντρικής και Focusing-βιωματικής Ψυχοθεραπείας.

Από το 2010 έως το 2020 ήταν Εκπαιδευόμενη για την αναγνώριση πιστοποίησης (Certifying Coordinators Focusing) του Κεντρικού Ινστιτούτου Focusing, Ν.Υ.

Το 2018 έγινε Εκπαιδεύτρια Ψυχοθεραπευτών, Συμβούλων του Ελληνικού Κέντρου Προσωποκεντρικής και Focusing-βιωματικής Ψυχοθεραπείας.

Και το 2020 πήρε την Έγκριση εκπροσώπησες στην Ελλάδα (Certifying Coordinator) του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing της Νέας Υόρκης.

Το 2020 έκανε Εκπαίδευση στην Focusing ψυχοτραυματοθεραπεία.

Εργάστηκε

Από το 2006 έως το 2007 στη μονάδα Επαγγελματικής Αποκατάστασης και Επανένταξης Ψυχικά Ασθενών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ).

Από το 2007 έως το 2009 στην εξειδικευμένη μονάδα περίθαλψης- Κέντρο Ημέρας Αγίας Παρασκευής της εταιρίας «ΙΡΙΣ» Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων.

Από το 2009 έως σήμερα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας

«Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ).

Παράλληλα από το 20013 έως το 20015 στην Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη του (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ).

Εργάστηκε εθελοντικά στην Ομάδα στήριξης και ενδυνάμωσης της Ελληνική Εθνική ομάδα τένις των Special Olympics.

Παρευρέθηκε ως ομιλήτρια στα συνέδρια:

 • Ξανθοπούλου Ε, Παξινός Γ «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)» (2010) 10ο Πανελλήνιο συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής Αθήνα
 • Ξανθοπούλου Ε. Παπανδρέου Χ, ΚαραγεώργουΒ, Δοκιανάκη Φ, Οικονόμου Μ. (2011) « Συνεργασία της κοινότητας και της πολυκλαδικής ομάδας στη διαχείριση πολυπροβληματικών περιπτώσεων» 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ με θέμα «Κοινοτική Κλινική Ψυχολογία/Ψυχολογία της Υγείας και Δημόσια Υγεία».
 • Ζαρογιάννης Π, Ξανθοπούλου Ε (2017) «Βιωματικό εργαστήρι Focusing βασισμένο στην Οδύσσεια του Ομήρου» Στην ημερίδα «Ο τόπος του άλλου και η ερμηνευτική στη θεραπευτική πράξη από τις εταιρίες ψυχοθεραπείας, Γίγνεσθαι, Daseinsanalysis, Focusing.

Έχει πραγματοποιήσει projects σχετικά με το Focusing

 • Το 2013 στην εταιρία «Ένα παιδί ένας κόσμος» – Focusing και τέχνη – σε μητέρες μετανάστριες στην Ελλάδα.
 • To 2014 υπήρξε οργανώτρια θεατρικής παράστασης σε συνεργασία με σκηνοθέτη και ηθοποιό, με την εφαρμογή του Focusing σε απόσπασμα του βιβλίου «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής του Νίκου-Γαβριηλ Πεντζίκη». Συμμετοχή της παράστασης στο φεστιβάλ «Έκφραση Αθήνα».
 • Το 2018 «Focusing και θέατρο» ατομικές συνεδρίες με ηθοποιό, για την βιωματική επεξεργασία του ρόλου στην παράσταση «Σούμαν» στο Εθνικό θέατρο.
 • 2020 «Focusing και ξιφασκία» με αθλήτρια του Παναθηναϊκού.

Έχει συμμετάσχει στις ακόλουθες δημοσιεύσεις:

 • Μ. Β. Καρύδη, Μ. Τζεδάκη, Δ. Βασιλοπούλου, M. Αντωνάτου, Χ. Στεντούμης, Κ. Κοντοάγγελος, Θ. Μεσσαριτάκης, Θεοδωροπούλου, Ε. Ξανθοπούλου (2007) Ελεύθερη Ανακοίνωση: Σωματείο Ενάντια Στην Προκατάληψη Για Τις Ψυχικές Διαταραχές «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»» στο Πανελλήνιο συνέδριο «Σχιζοφρένεια» στην Αλεξανδρούπολη
 • Μ. Τζεδάκη, Δ. Βασιλοπούλου, Μ. Αντωνάτου, Χ. Στεντούμης, Κ. Κοντοάγγελος, Ο. Θεοδωροπούλου, Θ. Μεσσαριτάκης, Ε. Ξανθοπούλου, Μ. Β. Καρύδη (2007) Ελεύθερη Ανακοίνωση Κοινωνική Επιχείρηση «KOSMOS HORIZON» Πανελλήνιο συνέδριο «Σχιζοφρένεια» στην Αλεξανδρούπολη
 • Λουκή, E., Χαρίτση, M., Γερουλάνου, K., Ξανθοπούλου, E., & Οικονόμου, M. (2010, Ιούνιος). Διπολική Διαταραχή και Εικαστική Έμπνευση: Η Τέχνη ως Μέσο Αποστιγματισμού. Ελεύθερη Ανακοίνωση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κυλλήνη.
 • Λουκή, Ε., Χαρίτση, Μ., Γερουλάνου, Κ., Ξανθοπούλου, Ε., & Οικονόμου, Μ. (2010, Νοέμβριος). Τέχνη και Ψυχική Ασθένεια: Η Ψυχική Νόσος μέσα από τη Δημιουργική Ματιά των Φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Παρουσίαση στο Συμπόσιο με τίτλο «Πρόγραμμα «αντί-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής: 10 Χρόνια στην Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Στίγματος». Οργανωτές Μ. Οικονόμου και Κ. Στεφανής, Συζητήτρια Μ. Οικονόμου. 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ με θέμα «Κοινοτική Κλινική Ψυχολογία/Ψυχολογία της Υγείας και Δημόσια Υγεία».
 • Τσαλιαγκού, E., Γερουλάνου, K., Ξανθοπούλου, E., Πέππου, Λ, & Οικονόμου, M. (2010, Ιούνιος). Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ανταποκριτικότητα της Κοινότητας: Η Περίπτωση μιας Ομάδας Πρόληψης για Γονείς. Ελεύθερη Ανακοίνωση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κυλλήνη.
 • Γ. Παξινος,Ε. Ξανθοπούλου: Η οικογένεια του παιδιού με νοητικη υστέρηση: οι ανάγκες των γονέων . Δημοσίευση στα Τετράδια Ψυχιατρικής τεύχος Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος 2010 Νο 110
 • Οικονόμου Μ , Χαρίτση Μ, Λουκή Ε, Γερουλάνου Κ, Ξανθοπούλου Ε. (2010) δημοσίευση στο περιοδικό «Στίγμα» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονικης: Συναντήσεις τέχνης και ψυχιατρικής, συγκλίσεις και αποκλίσεις.
 • Κ. Κοντοάγγελος, Λ. Πέππου Χ. Παπανδρέου, Ε. Ξανθοπούλου, Α. Μέλλου, Α. Πατελάκης, Ε. Κάπου, Δ. Νγκέλε, Μ. Οικονόμου, Γ. Ν. Παπαδημητρίου

Έγκριση του Poster «Οικονομική Κρίση και Καταθλιπτική Συμπτωματολογία: Επιδημιολογική Έρευνα σε Φοιτητικό Πληθυσμό» στο 22o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, 10 – 13 Απριλίου. 2014, Ξενοδοχείο Du Lac – Ιωάννινα.

Είναι Μέλος της Προσωποκεντρικης και Βιωματικής Εταιρείας (ΕΠΒΕ), Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ), της Ευρωπαικής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (European Association for Psychotherapy – EAP) και της Ευρωπαικής Εταιρείας Focusing (European Focusing Association – EFA).

Back To Top
X
X