skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

  • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
  • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
  • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
  • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
  • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
  • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:

ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

Joan Klagsbrun, PhD

[μετάφραση, επιμέλεια: Νικόλαος Κυπριωτάκης]

[Κεφάλαιο στο βιβλίο Emerging Practice in Focusing-Oriented Psychotherapy – Innovative Theory and Applications, με επιμελητή τον Greg Madison (2014), Εκδόσεις Jessica Kingsley]

[έναρξη αποσπάσματος]

Η ασθένεια μπορεί να είναι μια εμπειρία αποσύνδεσης από το σώμα. Συχνά, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής επέμβασης [ή αγωγής], το σώμα θεωρείται ως μια οντότητα διαχωρισμένη από τον εαυτό. Αυτή η αντίληψη μπορεί να προκαλέσει στα άτομα που ασθενούν ή πονούν την αίσθηση ότι προδίδονται από τα σώματά τους. Το χάσιμο αυτό της πίστης στο σώμα μας μπορεί να έχει  αρνητικές ψυχολογικές και σωματικές συνέπειες οι οποίες αποδυναμώνουν την ικανότητά μας για ανάρρωση.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αίσθηση προδοσίας, την αποσύνδεση και την απελπισία που μπορεί να καλλιεργήσει η ασθένεια; Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το Focusing για να ανακτήσουμε την επαφή με το σώμα, και να το επιστευτούμε ξανά. Το Focusing είναι μια προσέγγιση ευγενική, γεμάτη σεβασμό, για να δουλέψουμε με την ασθένεια, αποκαθιστώντας ξανά το σώμα ως μια πηγή γνώσης και νοημοσύνης. Το Focusing, επίσης, παρέχει ένα τρόπο για να ακούμε όσα το σώμα γνωρίζει σχετικά με [όλες εκείνες] τις μικρές μετατοπίσεις προς την κατεύθυνση της ίασης. Καθιστά ικανούς τους πελάτες να παρακολουθούν και να μετασχηματίζουν τα έντονα αισθήματα που αναδύονται κατά τη διάρκεια της πορείας μιας ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του πανικού και της αγωνίας που συνοδεύουν τυπικά μία διάγνωση, [και] της πολυπλοκότητας των αισθημάτων σχετικά με τον πόνο˙ τη θλίψη, επίσης, και τα θέματα πνευματικότητας που προκύπτουν μπροστά στην προοπτική του θανάτου.

[… τέλος του αποσπάσματος …]

Το άρθρο περιλαμβάνει τις παρακάτω υποενότητες:

Δουλεύοντας με τον Πανικό

Σύνδεση με τον Εαυτό μας εν Μέσω Ασθένειας

Δουλεύοντας με τον Πόνο: Βήματα μετακίνησης έρχονται συχνά άμεσα από τη βιωμένη αίσθηση

Δουλεύοντας με τη Θλίψη και την Ανησυχία

Αντιμετωπίζοντας το Θάνατο


Joan Klagsbrun, Ph.D.
Certifying Coordinator
Focusing-Oriented Psychotherapist
Focusing Trainer

focusingnewengland.com

Η Joan Klagsbrun, PhD, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Lesley. Είναι Εντεταλμένη Σύμβουλος (Πιστοποιούσα Συντονίστρια, Certifying Coordinator) του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing (the International Focusing Institut, TIFI) και έχει διδάξει Focusing σε θεραπευτές και επαγγελματίες υγείας διεθνώς για πάνω από τρεις δεκαετίες. H Δρ. Klagsbrun έχει πολλές δημοσιεύσεις στον τομέα του Focusing, και έχει λάβει το Βραβείο Έρευνας Alice Ladas από την Αμερικανική Ένωση για τη Σωματική Ψυχοθεραπεία για την έρευνά της σχετικά με το Focusing σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Για περισσότερες πληροφορίες, πχ. για μια περιγραφή του σεμιναρίου της «Focusing-βιωματική Θεραπεία: Χρησιμοποιώντας τη Βιωμένη Αίσθηση (Felt Sense) για τη Βελτιστοποίηση της Κλινικής Αποτελεσματικότητας» στα 28α Καλοκαιρινά Σεμινάρια που προσφέρει το Τμήμα Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Διακονίας του Beth, ένα από τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Νοσοκομεία της Ιατρικής Σχολής του Harvard: http://www.capecodsummerseminars.com/july-24-28–c.html
[e-mail: joanklag@gmail.com]

Back To Top
X
X