skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

 • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
 • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
 • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
 • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
 • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
 • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
Εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Οικογενειακή Θεραπεία – Θεραπεία Ζευγαριού

Εκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Οικογενειακή Θεραπεία – Θεραπεία Ζευγαριού

Το πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Προσωποκεντρική Οικογενειακή Θεραπεία – Θεραπεία Ζευγαριού διοργανώνεται για έκτη φορά από το Ελληνικό Κέντρο Focusing.

Έναρξη: Σάββατο-Κυριακή 12-13 Φεβρουαρίου 2022

Πληροφορίες: τηλ: 210-6459459 & email: focusinghellas@yahoo.com

Υπεύθυνη εκπαίδευσης:

Υπεύθυνη εκπαίδευσης είναι η Ρίτα Βεντούρα Μ.Α. ΕCP, ψυχοθεραπεύτρια, προσωποκεντρική εκπαιδεύτρια και επόπτρια, καθώς και πιστοποιημένη EFT θεραπεύτρια και επόπτρια.

Ρίτα Βεντούρα

Στόχοι της εκπαίδευσης είναι:

 • η καλλιέργεια και ανάπτυξη βασικών θεραπευτικών δεξιοτήτων οικογένειας και ζεύγους
 • η κατανόηση και εφαρμογή των αρχών της προσωποκεντρικής προσέγγισης στην θεραπεία οικογένειας και ζεύγους
 • η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στις αρχές που διέπουν την θεραπευτική στάση απέναντι σε μια οικογένεια, ή ένα ζευγάρι
 • η αναγνώριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται στην συντροφική σχέση και την καθιστούν δυσλειτουργική
 • η θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση της συναισθηματικής δυσφορίας των ατόμων μιας οικογένειας,

Θεωρητικό πλαίσιο:

Το ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο της εκπαίδευσης βασίζεται στην Προσωποκεντρική θεραπεία οικογένειας και ζεύγους (Gaylin και O’Leary), στην θεωρία του συναισθηματικού δεσμού (Bowlby) καθώς και στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία (Sue Johnson).

Περιεχόμενο της εκπαίδευσης:

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρία, βιωματική επεξεργασία, πρακτική και εποπτεία. Αυτό σημαίνει, ότι σε όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης θα δίνονται θεωρητικά άρθρα, θα παρουσιάζονται βίντεο και θα γίνονται πολλές ασκήσεις. Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προσωπική βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων, ως μέλη της δικής τους οικογένειας, ή/και της συντροφικής τους σχέσης.

Διάρκεια:

Η εκπαίδευση διαρκεί ένα έτος, ήτοι 9 εκπαιδευτικά Σαββατοκύριακα: 120 ώρες και περιλαμβάνει θεωρία, πρακτική και ομαδική εποπτεία.

Σε ποιους απευθύνεται:  

Σε ήδη εκπαιδευμένους συμβούλους ψυχικής υγείας / ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι και ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν στη συμβουλευτική ζευγαριών και οικογένειας αλλά και σε όποιους επαγγελματίες ήδη διαθέτουν εμπειρία με ζευγάρια και οικογένειες και θα ήθελαν να εμπλουτίσουν την πρακτική τους με μια ερευνητικά τεκμηριωμένη ως προς τα αποτελέσματά της προσέγγιση.

Δομή της εκπαίδευσης:

Η εκπαίδευση είναι ενιαία και χωρίζεται για εκπαιδευτικούς λόγους σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει:

Α’ Ενότητα: Δύο (2) Εισαγωγικά Σαββατοκύριακα

Β’ Ενότητα: Τέσσερα (4) Σαββατοκύριακα θεωρητικής και πρακτικής βάσης

Γ’ Ενότητα: Τρία (3) Σαββατοκύριακα για προχωρημένους


Ομιλία της Ρίτα Βεντούρα

«Ξανα-ανακαλύπτοντας τον CARL ROGERS:
Κάποιος εκεί πάνω χαμογελά»

Ρίτα Βεντούρα Μ.Α. E.C.P.
Ψυχοθεραπεύτρια, Προσωποκεντρική Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια
Πιστοποιημένη EFT Θεραπεύτρια ζεύγους & Επόπτρια, ICEEFT

Rita Ventura M.A. ECP
Psychotherapist , PCA Trainer & Supervisor
Certified EFT couple Therapist & Supervisor, ICEEFT

Διημερίδα Ελληνικής Προσωποκεντρικής & Βιωματικής Εταιρείας (2017)

Θέμα: Ενσυναίσθηση, αυθεντικότητα, άνευ όρων αποδοχή.
Ένας σύγχρονος διεπιστημονικός διάλογος για τη σημασία των θεραπευτικών συνθηκών της Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Προσέγγισης

(αναδημοσίευση από) ΕΠΒΕ
web: https://hapcea.weebly.com/
e-mail: hapcea.epve@gmail.com

Περίληψη της παρουσίασης

Η παρουσίαση αυτή πραγματεύεται την αλλαγή στον τρόπο σκέψεως στο χώρο της ψυχοθεραπείας και όχι μόνο (paradigm shift): Διεπιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι και η θεωρία και η έρευνα άλλαξαν την εστία του ενδιαφέροντός τους από την πιο συνειδητή γνωστική λειτουργία της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου στην πιο υποσυνείδητη συναισθηματική δεξιά πλευρά. Η Κλινική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία δίνει έμφαση στον ρόλο του συναισθήματος στην ανάπτυξη του βρέφους και στη θεραπευτική του αξία στην ψυχοθεραπεία. Ανοίγει το μαύρο κουτί: μεταστροφή λοιπόν από τις πιο γνωστικές στις πιο ενσυναισθητικές θεραπείες. Όλο και περισσότεροι ερευνητές ψυχοθεραπευτές διαφόρων προσεγγίσεων ενώνουν τις φωνές τους για την δύναμη του συναισθήματος και ιδιαίτερα για την δύναμη της ενσυναίσθησης. Θα αναφερθώ λοιπόν σε μερικούς από αυτούς όπως τον Allan Schore, την Sue Johnson, την Diana Fosha κ.α. σημειώνοντας πώς οι θεωρίες τους, βασισμένες πλέον σε διεπιστημονικά ερευνητικά δεδομένα, αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την κομψή θεωρία θεραπείας και τις 6 σημαντικές και απαραίτητες συνθήκες του C. Rogers.

Ρίτα Βεντούρα
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ρίτα Βεντούρα έχει Β.Α. στην Ψυχολογία από το Deree College (high distinction) και Μ.Α. στην θεραπεία του ζεύγους και της οικογένειας από το Antioch University, Ohio, USA, όπου και εκπαιδεύτηκε στην συστημική θεωρία του Murray Bowen. Ακολούθως εκπαιδεύτηκε στην Προσωποκεντρική Προσέγγιση (PCA) σαν σύμβουλος και επόπτρια. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια EFT ζεύγους και επόπτρια από τον διεθνή οργανισμό ICEEFT Καναδά. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής καθώς και του Ινστιτούτου Θεραπευτικής Ύπνωσης και διετέλεσε πρόεδρος, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και στις δύο Εταιρείες. Μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπευτών. Επίσης είναι και Ιδρυτικό μέλος της ΕΠΒΕ.

Back To Top
X
X