skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

  • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
  • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
  • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
  • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
  • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
  • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
Βίντεο: Πέρα από τον Rogers, Πέρα από τον Gendlin: Διευρύνοντας την Κατανόησή μας σχετικά με τη Θεωρία

Βίντεο: Πέρα από τον Rogers, Πέρα από τον Gendlin: Διευρύνοντας την Κατανόησή μας σχετικά με τη Θεωρία

Γενική Εισαγωγή

Αρκετές από τις παρουσιάσεις σε μορφή διάλεξης στο Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Focusing, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι (Ελλάδα), από τις 10 έως τις 14 Μαΐου 2018 (https://efa2018.weebly.com/) από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Focusing (EFA), βιντεοσκοπήθηκαν και τώρα δέχονται την επιμέλεια του Νικόλαου Κυπριωτάκη για την μετέπειτα δημόσια προβολή τους. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε τη δημοσιοποίηση μερικών από αυτές τις συνεισφορές, με την άδεια ασφαλώς των παρουσιαστών, στα μέλη της EFA και με τον τρόπο αυτό να τις κάνουμε διαθέσιμες προς όφελος της ευρύτερης Focusing κοινότητας.

Video
Διάλεξη/Παρουσίαση:

“Πέρα από τον Rogers, Πέρα από τον Gendlin:
Διευρύνοντας την Κατανόησή μας σχετικά με τη Θεωρία“

Christiane Geiser (GFK, Σουηδία) και
Judy Moore (University of East Anglia, Αγγλία˙ Norwich Focusing)

Η Christiane και η Judy έχουν και οι δύο εργαστεί για αρκετά χρόνια ως εκπαιδεύτριες στις χώρες τους και έχουν μακρόχρονη οικειότητα με την Προσωποκεντρική Προσέγγιση (Person-Centred Approach, PCA).
Σε αυτή την πολύ προσωπική από κοινού παρουσίαση επεξηγούν αρχικά πώς έφτασαν στο σημείο να εκτιμήσουν το έργο του Gendlin μέσα από πολύ διαφορετικές διαδρομές. Το Focusing και η Βιωματική Προσέγγιση πάντοτε ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της κατανόησης της Christiane για την PCA ενώ η Judy είχε μια ‘κλασική’ εκπαίδευση στην PCA και ‘ανακάλυψε’ την πλούσια θεωρητική συνεισφορά του Gendlin μονάχα, σχετικά, πρόσφατα. Η δική της κατανόηση για την PCA πάντοτε συμπεριλάμβανε μια θεώρηση του προσώπου ως μια ύπαρξη πνευματική η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ζήσει πιο ολοκληρωμένα σε μια κατάσταση ‘διαδικασίας’, ανοικτής σε μια ευρύτερη πραγματικότητα.
Στην πορεία της επανεξέτασης αυτών των προσεγγίσεων, οι οποίες θεωρούνταν ριζοσπαστικές και πηγές έμπνευσης για τις δεκαετίες του 1970 και 1980, θεωρούν κάποιες από τις υποθέσεις τους μη διαπραγματεύσιμες – και ακόμα περισσότερο: θεωρούν πως αυτές ενδεχομένως είναι απολύτως αναγκαίες στις σύγχρονες κοινωνίες μας.
Από την άλλη πλευρά, εξετάζουν με κριτική ματιά κάποιες από τις έννοιες καθώς και την πρακτική τους εφαρμογή/χρήση και συζητούν περαιτέρω εξελίξεις, κυρίως στο πεδίο των “δεσμευτικά-δομημένων τρόπων βίωσης” (“structure-bound manner of experiencing”, Gendlin), καθώς και τη σημασία τους για την ψυχοθεραπεία, την επαγγελματική αλληλεπίδραση και την κατασκευή θεωριών.

Επικοινωνία

Christiane Geiser:
e-mail: chr.geiser@bluewin.ch
web: https://christianegeiser.ch/

Judy Moore:
e-mail: moore.judy@hotmail.com
web: https://norwichfocusing.com/

1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Focusing: “Όψεις του Focusing”
1st European Focusing Conference: “Facets of Focusing”
Μάιος 10-14, 2018, Λουτράκι, Ελλάδα
https://efa2018.weebly.com/
μία εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Focusing
(European Focusing Association, EFA)
https://efa-focusing.eu/

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Η Christiane Geiser ζει και εργάζεται ιδιωτικά στη Σουηδία (Ζυρίχη και Τιτσίνο) ως ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια. # Είναι συν-ιδρύτρια (μαζί με τον Ernst Juchli) ενός μεταπτυχιακού εκπαιδευτικού ινστιτούτου πελατοκεντρικής και βιωματικής σωματικής ψυχοθεραπείας (GFK) στη Ζυρίχη, όπου και προσφέρει ακόμα εργαστήρια και εποπτεία. Είναι εκπαιδεύτρια στο Γερμανόφωνο Δίκτυο Focusing για 30 έτη. Επίσης, είναι Συντονίστρια Πιστοποίησης (Certifying Coordinator) του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing (the International Focusing Institute, TIFI). Για 2 έτη έχει εργαστεί ως μέντορας για τη διαδικτυακή σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων της Mia Leijssen, “Συμβουλευτική Υπαρξιακού Ευ Ζειν: Μια Προσωποκεντρική και Βιωματική Προσέγγιση” (“Existential Well-being Counseling: A Person-centered Experiential Approach”). # Γράφει άρθρα σχετικά με την προσωποκεντρική/βιωματική και τη σωματικά-προσανατολισμένη ψυχοθεραπεία. Έχει μεταφράσει το έργο “Ένα Μοντέλο Διαδικασίας” (“A Process Model”) του Gendlin στη Γερμανική γλώσσα, μαζί με την Donata Schoeller, και έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο για την προσέγγιση GFK (Gespräch, Focusing, Körper – Λόγος, Focusing, Σώμα). Εδώ και μερικά χρόνια διδάσκει στην Αγγλική γλώσσα και αναπτύσσει, μαζί με την Judy Moore, τη θεωρητική γνώση που σχετίζεται με τις “δεσμευτικά-δομημένες διαδικασίες” (“structure-bound processes”) για όσους δείχνουν ενδιαφέρον. www.christianegeiser.ch

Η Judy Moore είναι τέως Διευθύντρια Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA), στο Norwich, Αγγλία. Διηύθυνε την Πανεπιστημιακή Υπηρεσία Συμβουλευτικής από το 1998 έως το 2013 και ήταν επίσης Διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών Συμβουλευτικής, που βασιζόταν στη Σχολή Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου (UEA – School of Education and Lifelong Learning), στο διάστημα 2003-2012. # Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική προσέγγιση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δίδαξε στο μεταπτυχιακό Δίπλωμα Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου UEA καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και ήταν υπεύθυνη (μαζί με τον Campbell Purton) για την ανάπτυξη της Focusing εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο UEA. # Είναι Συντονίστρια Πιστοποίησης (Certifying Coordinator) του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing (the International Focusing Institute, TIFI) και εργάζεται ιδιωτικά προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και εποπτείας, με έδρα το Norwich. Συνεχίζει να γράφει και να διδάσκει, προσφάτως μαζί με την Christiane Geiser, για τις δομές των χαρακτήρων και τις σταματημένες διαδικασίες. Έχει εργαστεί επίσης για την επιμέλεια των Αγγλικών κειμένων και ως μέντορας για τη διαδικτυακή σειρά εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Leuven: “Συμβουλευτική Υπαρξιακού Ευ Ζειν” (“Existential Well-being Counseling”)
https://www.edx.org/course/existential-well-being-counseling-person-kuleuvenx-ewbcx-0.

Αναφορά

Geiser, Christiane/Moore, Judy (2014) New Ways of Processing Experience. How to Work with Structure-Bound Processes. In Greg Madison (ed.), Theory and Practice of Focusing-Oriented Psychotherapy. Beyond the Talking Cure. Jessica Kingsley Publishers, p. 130-145.

From https://christianegeiser.ch/wp-content/uploads/2017/06/New-Ways-of-Processing-Experience.pdf

Περίληψη της διάλεξης/παρουσίασης

Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών της επαγγελματικής μας ζωής ως εκπαιδεύτριες και επόπτριες έχουμε και οι δύο επανεξετάσει πολλές φορές τις ουσιαστικές αρχές της προσωποκεντρικής και βιωματικής προσέγγισης. Κάθε φορά μαθαίνουμε και περισσότερα. Τώρα που έχουμε προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω μας [ως σημεία εκκίνησης] τα αντίστοιχα ινστιτούτα (στη Σουηδία και την Αγγλία) έχουμε εν τέλει περισσότερο χρόνο για να ωθήσουμε την κατανόησή μας σε ένα νέο επίπεδο. Και έχουμε επίγνωση, ιδιαιτέρως, της σύγχρονης κοινωνικής επικαιρότητας της σκέψης μας, η οποία αποκτά ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα επείγοντος καθώς ο κόσμος γύρω μας μοιάζει να ‘τρελαίνεται’. # Είναι ενδιαφέρον να επισκεπτόμαστε ξανά τις πηγές των ιδεών του Rogers και να μελετάμε πώς η σκέψη του Gendlin έχει επεκτείνει σημαντικά τη θεωρία του Rogers. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις ριζοσπαστικές προσεγγίσεις που σχετίζονται με διαδικασίες της ζωής, αυτές οι έννοιες δεν μπορούν απλώς να παραμείνουν οι ίδιες μέσα στις καταστάσεις μας που ολοένα αλλάζουν. Έτσι, ενώ συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε, ασκούμε επίσης κριτική. Θέλουμε να δούμε με νέα μάτια και να αναπνεύσουμε φρέσκο αέρα μέσα στις πολύ-καλά-γνωστές έννοιες. # Κάποιες υποθέσεις της προσέγγισης θεωρούμε ότι είναι μη διαπραγματεύσιμες, αλλά έχουμε επίσης ανακαλύψει κάποια ‘κενά’ στη θεωρία – για παράδειγμα, υπάρχει μια τάση να μιλάμε με γενικεύσεις (για το τι θα ήταν βοηθητικό για όλους τους πελάτες, τι θα ήταν η πηγή όλων των ‘διαταραχών’…). Ισχυριζόμαστε ότι μια πιο λεπτομερής κατανόηση των ατομικών διαφορών και μια έρευνα σχετικά με το πώς χρωματίζονται οι αλληλεπιδράσεις μας και η σκέψη μας από αυτές [τις ατομικές διαφορές] θα μας δώσει την ικανότητα να κατανοούμε καλύτερα τους εαυτούς μας και μαθαίνουμε περισσότερα σε σχέση με τις επιτυχημένες και αποτυχημένες μας δράσεις επικοινωνίας. # Η κύρια μέριμνά μας και το σημείο του προβληματισμού μας είναι το φαινόμενο του ‘παγωμένου’ (frozen) ή ‘δεσμευτικά-δομημένου’ (structure-bound) τρόπου βίωσης (manner of experiencing), κάτι το οποίο σημαίνει πως είναι ανάγκη να διαφοροποιούνται οι διαδικασίες εντός ενός κοινού αλληλεπιδραστικού χώρου. Επιπλέον, θεωρούμε πως όλες οι προσπάθειες κατασκευής-θεωρίας – συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Rogers και του Gendlin – θα μπορούσαν ενδεχομένως αυτές καθαυτές να είναι ‘δεσμευτικά-δομημένες’!

Παρατήρηση

Η παρούσα ανάρτηση γίνεται με αφορμή το Εργαστήριο που η Christiane Geiser και η Judy Moore θα προσφέρουν στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Κέντρο Focusing, με θέμα ακριβώς τις δεσμευτικά-δομημένες και τις παγωμένες/σταματημένες διαδικασίες αλληλεπίδρασης, σε σχέση με τις χαρακτηρολογικές ιδιαιτερότητες των προσώπων που αλληλεπιδρούν (π.χ. θεραπευτής και θεραπευόμενος).
Το εργαστήριο αυτό ΔΕΝ είναι ανοικτό στο ευρύτερο κοινό, ωστόσο ενδέχεται να επαναληφθεί μελλοντικά, όντας πλέον ανοικτό σε όποιον ενδιαφέρεται.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες δεσμευτικής δομής στο άρθρο
«ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ [ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΚΗΣ] ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ –
ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ»,
στο 6ο τεύχος του περιοδικού Εποχή – Epoché (ψυχοθεραπεία, φαινομενολογία, ερμηνευτική) (https://epoche.weebly.com/),
το οποίο εκδίδεται από τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ και το οποίο αποτελεί μετάφραση στα Ελληνικά ενός από τα κεφάλαια του βιβλίου:

Greg Madison (ed.), Theory and Practice of Focusing-Oriented Psychotherapy. Beyond the Talking Cure. Jessica Kingsley Publishers, σελ. 130-145.

Διαβάστε περισσότερα εδώ σχετικά με το άθρο

Back To Top
X
X