skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

  • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
  • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
  • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
  • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
  • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
  • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
Campbell Purton – 1st European Focusing Conference 2018

Campbell Purton – 1st European Focusing Conference 2018

Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε πως στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Focusing,
το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10-14 Μαΐου 2018 στο Λουτράκι, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Focusing (EFA)
θα συμμετέχει με παρουσίαση ο διακεκριμένος συγγραφέας, κος Campbell Purton

Ενημερωθείτε σχετικά με το συνέδριο
ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://efa2018.weebly.com/

Συγκεκριμένα, η παρουσίασή του θα έχει τίτλο
“Μια νέα προσέγγιση για την κατανόηση του Focusing”

Όπως περιγράφει ο ίδιος περιληπτικά:

“Σε αυτή την ομιλία θέλω να σκιαγραφήσω έναν νέο τρόπο σκέψης σχετικά με το Focusing.  Ο Gendlin ανέφερε ότι ανέπτυξε τη φιλοσοφία του εν μέρει για να κατανοήσει το πώς είναι εφικτό το Focusing και η θεώρησή του έχει τις ρίζες της στη φιλοσοφική παράδοση που είναι γνωστή ως φαινομενολογία. # Η δική μου φιλοσοφική προσέγγιση επηρεάζεται περισσότερο από αυτό που ονομάζεται ‘φιλοσοφία συνηθισμένης γλώσσας’ και η προσέγγιση του Focusing μέσα από αυτό το διαφορετικό υπόβαθρο δίνει μια διαφορετική ‘τάση’ σχετικά με το τι εμπλέκεται στην πρακτική. Ένα πλεονέκτημα μιας προσέγγισης ‘συνηθισμένης γλώσσας’ είναι ότι δεν μας οδηγεί στο είδος των αφαιρέσεων που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες φιλοσοφικές παραδόσεις. # Αντίθετα, η φιλοσοφία της συνηθισμένης γλώσσας ακολουθεί τους συνηθισμένους μας τρόπους ομιλίας, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον στον οποίο ένας πελατοκεντρικός θεραπευτής ακολουθεί τον τρόπο ομιλίας ενός πελάτη. # Αυτή η νέα προσέγγιση στο Focusing μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων ερωτήσεων σχετικά με την πρακτική, όπως είναι το πώς μια βιωμένη αίσθηση (felt sense) σχετίζεται με τις σωματικές αισθήσεις, εάν οι βιωμένες αισθήσεις θα πρέπει να εντοπίζονται στο κέντρο του σώματος, γιατί κάποιοι έχουν βιωμένες αισθήσεις χωρίς να αισθανθούν οτιδήποτε στο σώμα τους και πώς οι βιωμένες αισθήσεις σχετίζονται με τα συναισθήματα.”

Ο Campbell Purton πήρε το πτυχίο του (MPhil) στη φιλοσοφία της επιστήμης στο Λονδίνο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα. Δίδαξε φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Καναδά και της Σκωτίας για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως Προσωποκεντρικός σύμβουλος. Εργάστηκε στην υπηρεσία παροχής συμβουλευτικής στους φοιτητές του Πανεπιστημίου East Anglia για 27 χρόνια, διδάσκοντας στο μάθημα του πανεπιστημίου για το δίπλωμα στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και μαζί με την Judy Moore δημιούργησαν το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Focusing-βιωματικής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συναντήθηκε για πρώτη φορά με το Focusing σε ένα Προσωποκεντρικό συνέδριο στο Gmunden της Αυστρίας το 1994 και στη συνέχεια άρχισε να μελετάει το φιλοσοφικό έργο του Gendlin. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και παρουσιάσεις με θέμα το Focusing σε πολλά διεθνή συνέδρια και τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετέχει στην καθιέρωση μαθημάτων εκπαίδευσης στη Focusing-βιωματική θεραπεία στην Κίνα.

Εξέδωσε το βιβλίο Person-Centred Therapy: The Focusing-Oriented Approach (Προσωποκεντρική θεραπεία: Η Focusing-βιωματική Προσέγγιση  Εκδόσεις Κοντύλι  linkPoliteia) το 2004. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και στα Ιαπωνικά και περιγράφει μια Focusing-βιωματική προσέγγιση στη θεραπεία μέσα στο ευρύ πλαίσιο της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης.

Δημοσίευσε το βιβλίο The Focusing-Oriented Counselling Primer (Το Αλφαβητάρι της Focusing-βιωματικής Συμβουλευτικής) το 2007, το οποίο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στη Focusing-βιωματική θεραπεία, και είναι μεταφρασμένο στα Ιαπωνικά και τα Κινέζικα. Ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τα φιλοσοφικά θεμέλια του Focusing και αναπτύσσει έναν τρόπο σκέψης σχετικά με το Focusing που διαφέρει από κάποιες απόψεις από την προσέγγιση του ίδιου του Gendlin.

Αυτή η επανεξέταση τον οδήγησε να αναθεωρήσει τα θεμέλια όλων των κύριων θεραπευτικών προσεγγίσεων και τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας εμφανίζονται σε ένα βιβλίο The Trouble with Psychotherapy: Counselling and Common Sense (Το Πρόβλημα με την Ψυχοθεραπεία: Συμβουλευτική και Κοινή Λογική), το οποίο μεταφράζεται προς το παρόν στα Κινέζικα.

Τώρα έχει αποσυρθεί από το συμβουλευτικό και διδακτικό έργο του, αλλά συνεχίζει να γράφει για φιλοσοφικά θέματα που σχετίζονται με τη θεραπεία.

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Focusing (EFA)

https://efa-focusing.eu

Back To Top
X
X