skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

  • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
  • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
  • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
  • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
  • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
  • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
Eugene T. Gendlin Εις μνήμην

Eugene T. Gendlin Εις μνήμην

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε στην Ελληνική Focusing κοινότητα το θάνατο του Eugene Gendlin (25.10.29 – 01.05.17), εμπνευστή της Focusing Βιωματικής Ψυχοθεραπείας. Υπήρξε ένα υπόδειγμα ευγένειας, ζεστής ανθρώπινης παρουσίας και ιδιοφυούς επιστήμονα. Θα τον φέρουμε με  ανείπωτη ευγνωμοσύνη και αγάπη σε όλες τις υφές της προσωπικής και  επαγγελματικής  ζωής 

Διαβάστε μια σύνοψη για τη ζωή και το έργο του σε μετάφραση από το σύνδεσμο https://www.eugenegendlin.com/ , όπως την σχολιάζουν οι Dr. Kevin Krycka και Dr. Donata Schoeller και την υπογράφει η Catherine Torpey, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing.

Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να μοιράζεστε την εμπειρία σας και τις σκέψεις σας σε σχέση με τη ζωή και το έργο του Eugene T. Gendlin … τιμώντας έτσι, με τον τρόπο αυτό, τη ζωή του, τη ζωή, δηλαδή, που έζησε αλλά και το έργο αυτής της ζωής και τη ζωντάνια που έφερε σε όλους μας …

(Μετάφραση: Νίκος Κυπριωτάκης)

Ο Eugene T. Gendlin, ο αμερικανός φιλόσοφος και ψυχολόγος που ανέπτυξε την πρακτική διαδικασία ‘συνέννωσης’ νου-και-σώματος που ονομάζεται “Focusing” (“Διαδικασία Εστίασης“), πέθανε την 1η Μαΐου 2017 σε ηλικία 90 ετών στο Spring Valley, Νέα Υόρκη. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Focusing (www.focusing.org), το οποίο ιδρύθηκε το 1985 από τον Δρ. Gendlin για να προωθήσει την πρακτική του Focusing και της φιλοσοφίας πίσω από αυτό, την οποία ονόμασε «Φιλοσοφία του Υπόρρητου» (Philosophy of Implicit). To Focusing είναι μια βιωματική, προσανατολισμένη-στο-σώμα, μέθοδος για τη γέννηση διαισθητικών ενοράσεων και συναισθηματικής θεραπευτικής δύναμης. Η φιλοσοφία του Gendlin εμπίπτει στον κλάδο της φιλοσοφίας που ονομάζεται φαινομενολογία. Σημαντικές επιρροές περιελάμβαναν τον Edmund Husserl, τον Jean-Paul Sartre και τον Maurice Merleau-Ponty.

Κάτω από την καθοδήγηση του Carl Rogers στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στη δεκαετία του 1950 και του ‘60, ο Gendlin ανέπτυξε μία από τις πρώτες μελέτες αποτελεσμάτων για την ψυχοθεραπεία. Η έρευνά του διατύπωσε πως η ψυχολογική αλλαγή γίνεται καλύτερα κατανοητή ως διαδικασία εύρεσης και παρακολούθησης της εσωτερικά βιωμένης εμπειρίας. Έδειξε ότι η ικανότητα των πελατών να πραγματώνουν διαρκή θετική αλλαγή στην ψυχοθεραπεία εξαρτάται από την ικανότητα του να έρχονται σε επαφή με μια μη λεκτική, σωματική αίσθηση των θεμάτων που τους έφεραν στη θεραπεία. Ο Gendlin ονόμασε αυτή τη διαισθητική σωματική αίσθηση με τον όρο «βιωμένη αίσθηση» (felt sense). Μελέτησε το πώς εκείνοι οι επιτυχημένοι πελάτες έρχονται σε επαφή και αρθρώνουν αυτή την βιωμένη αίσθηση, και ανέπτυξε το Focusing προκειμένου να διδάξει σε άλλους πώς να κάνουν το ίδιο. Το 1978, ο Gendlin δημοσίευσε το bestseller βιβλίο του Focusing, το οποίο παρουσίασε μια μέθοδο έξι βημάτων για να ανακαλύψει κανείς [ξανά] την πρόσβαση στη βιωμένη του αίσθηση και να αντλήσει από αυτήν τα στοιχεία για την προσωπική του ανάπτυξη.

Ο Δρ. Kevin Krycka είναι Καθηγητής Ψυχολογίας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών (https://www.seattleu.edu/artsci/map/faculty-and-staff/kevin-krycka-psyd.html). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing (www.focusing.org/board).

Ο Krycka λέει για τον Gendlin:

Επηρεασμένος από τη δουλειά του με τον Carl Rogers, ο Gene Gendlin προώθησε την ψυχοθεραπεία ως ένα χώρο επαναστατικό, όπου τα ανθρώπινα όντα όχι μόνο εμβαθύνουν στην ατομική τους εμπειρία, αλλά και βλέπουν την στενή σχέση τους με τους άλλους και τον κόσμο γύρω τους.

Το Focusing (Διαδικασία Εστίασης) έρχεται σε αντίθεση με την τάση μας να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα ή να κρίνουμε. Αντιτίθεται σε κάθε τάση να βλέπουμε τους άλλους ως εργαλεία για τους προσωπικούς σκοπούς μας, επειδή είμαστε ουσιαστικά αλληλεπίδραση-με-τους-άλλους. Η εμπειρία είναι πάντα αλληλεπίδραση και επομένως ο πόνος δεν είναι ποτέ μονάχα ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι πάντοτε υπόρρητα κοινός. Οι Focusing-βιωματικοί Θεραπευτές γνωρίζουν ότι η θεραπεία που συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία είναι η επιστροφή του ατόμου από την εμπειρία της απομόνωσης στην συνειδητοποίηση της σύνδεσης.

Ο Gendlin ήταν πρωτοπόρος της “ενσωμάτισης” (“embodiment”) στη φιλοσοφία και την ψυχολογία. Ο Gendlin έγραψε στο βιβλίο του, Focusing:

Όταν χρησιμοποιώ τη λέξη «σώμα» εννοώ κάτι περισσότερο από το φυσικό μηχανισμό. Όχι μόνο ζείτε φυσικά τις περιστάσεις γύρω σας, αλλά επίσης και εκείνες που σκέφτεστε μόνο στο μυαλό σας. Το φυσικά βιωμένο σώμα σας είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός γιγαντιαίου συστήματος, από το εδώ και από άλλους τόπους, από το τώρα και από άλλους χρόνους, από εσάς και από άλλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, από ολόκληρο το σύμπαν. Αυτή η αίσθηση του να είμαστε ζωντανοί φυσικά/σωματικά μέσα σε ένα αχανές σύστημα, αυτό είναι το σώμα και βιώνεται εκ των έσω.

Ο Gendlin θεωρούσε τον εαυτό του, πρώτα και κύρια, ως φιλόσοφο και έφερε μια αυστηρή φιλοσοφική προοπτική στην ψυχολογία. Η προσέγγισή του παρουσιάστηκε στο πρώιμο βιβλίο του Experience and the Creation of Meaning (Η Εμπειρία και η Δημιουργία Νοήματος) και αργότερα εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη θεωρία της βαθιάς φύσης των διαδικασιών της ζωής. Η σκέψη του είναι με πληρότητα, διεξοδικά, διατυπωμένη στο κορυφαίο έργο του A Process Model (Ένα Μοντέλο διαδικασίας).

Ο Gendlin έφερε τη φιλοσοφία σε κοινωνικά θέματα δημιουργώντας έναν τρόπο σκέψης που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα πιο απαιτητικά κοινωνικά θέματά μας, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος και των θεμάτων της πολυ-πολιτισμικότητας. Επιδίωξε να ξεπεράσει τη δυϊστική σκέψη που βρισκόταν σε μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας της απαρχής του μέσου του εικοστού αιώνα, επιδεικνύοντας τι σημαίνει να σκέφτεσαι με το σώμα και το νου. Οι μαθητές της φιλοσοφίας του έχουν ανακαλύψει πως όταν κάποιος/κάποια εμπλέκεται με το βιωματικό, ενσώματο υπόβαθρό μας και τη λογική, εκπληκτικοί νέοι τρόποι σκέψης γίνονται διαθέσιμοι σε αυτόν/αυτήν.

Η Δρ. Donata Schoeller (donataschoeller.com) είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας και μετέφρασε στα Γερμανικά (με την Christiane Geiser) το κορυφαίο έργο του Gendlin, A Process Model (Ένα Μοντέλο Διαδικασίας). Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Ηγεσίας του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing. Η Schoeller λέει για τον Gendlin:

Ο Gene Gendlin ήταν πρωτοπόρος σε αυτό που σήμερα θεωρείται “η στροφή προς την ενσωμάτιση“. Έφερε τη φιλοσοφία σε κοινωνικά θέματα σε μια εποχή που άλλοι ικανοποιούνταν να είναι στον ελεφάντινο πύργο του ακαδημαϊκού κόσμου. Δεν επέκρινε απλώς τον επικρατούντα δυϊσμό σώματος και νου, αλλά επέδειξε τι σημαίνει να σκεφτόμαστε με το σώμα και το νου. Οι Φιλόσοφοι μιλούν τώρα για τη φιλοσοφική πρακτική, αλλά ο Gene στην πραγματικότητα παρέδωσε μια [τέτοια πρακτική], μέσω του σπουδαίου έργου του, Ένα Μοντέλο Διαδικασίας και μέσω της ανάπτυξης της πρακτικής του Thinking At the Edge (ΤΑΕ, Βιωματική Σκέψη ή Σκέψη στην Αιχμή της Επίγνωσης).

Ως νεότερη φιλόσοφος, ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για μένα να δω την υπαρξιακή σοβαρότητα με την οποία έκανε φιλοσοφία. Δεν έκανε συμβιβασμούς με μια κάποια ευκολότερη ατζέντα. Του πήρε 30 χρόνια για να γράψει το κύριο έργο του. Ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τους [ευνοϊκούς] χαιρετισμούς από τον ακαδημαϊκό κόσμο για να είναι αληθινός στο έργο του. Είμαι βαθιά ευγνώμων σ’ αυτόν, για το έργο του και για το παράδειγμά του.

Από το 1968 έως το 1995, ο Gendlin δίδαξε φιλοσοφία και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εκεί δίδαξε μια σειρά μαθημάτων σχετικά με την Οικοδόμηση Θεωριών που αργότερα οδήγησε σε μια πρακτική που ονομάζεται “Thinking at the Edge” (Βιωματική Σκέψη ή Σκέψη στην Αιχμή της Επίγνωσης, TAE). Το ΤΑΕ είναι μια μέθοδος δεκατεσσάρων βημάτων για την αξιοποίηση της μη-εννοιολογικής, βιωματικής γνώσης για οποιοδήποτε θέμα, για τη δημιουργία νέων θεωριών και εννοιών.

Ο Gendlin ήταν Εβραίος, γεννημένος στη Βιέννη, στην Αυστρία, στις 25 Δεκεμβρίου 1926. Ζούσε με τους γονείς του στο 9ο διαμέρισμα της Βιέννης, μια πολύ εβραϊκή συνοικία εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του είχε σπουδάσει χημεία και είχε μια επιχείρηση για στεγνό καθάρισμα. Η οικογένεια έφυγε από την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου του ναζισμού. Αρχικά διέφυγαν στην Ολλανδία και αργότερα μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους γονείς τους στο πλοίο SS Paris, στο τελευταίο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, που έφθασε στις 11 Ιανουαρίου 1939. Συνέχισε, υπηρετώντας στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και με το να γίνει Αμερικανός πολίτης.

Σπούδασε υπό τον Carl Rogers, τον ιδρυτή της πελατοκεντρικής/προσωποκεντρικής θεραπείας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, και έλαβε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1958. Οι θεωρίες του Gendlin επηρέασαν τις πεποιθήσεις του Rogers και έπαιξαν ρόλο στην άποψη του Rogers σχετικά με την ψυχοθεραπεία. (Δείτε http://www.focusing.org/multimedia/carl-rogers.asp)

Μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Gendlin και η σύζυγός του Mary Hendricks-Gendlin μετακόμισαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1996. Η Mary συνεργάστηκε στενά με τον Gendlin και υπήρξε για πολλά χρόνια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Focusing. Πέθανε τον Μάρτιο του 2015.

Ο Gendlin ίδρυσε το Ινστιτούτο Focusing το 1985 για να διευκολύνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση στο Focusing, για ακαδημαϊκές και επαγγελματικές κοινότητες, και για να μοιραστεί την πρακτική αυτή με το κοινό. Το 2016, το όνομά του άλλαξε σε Διεθνές Ινστιτούτο Focusing.

O Gendlin τιμήθηκε τέσσερις φορές από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) και ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου του Διακεκριμένου Επαγγελματία Ψυχολόγου της Χρονιάς από την APA. Του απονεμήθηκε το βραβείο Viktor Frankl από το Οικογενειακό Ίδρυμα Viktor Frankl, το 2008. Το 2016 τιμήθηκε με ένα βραβείο για το συνολικό έργο της ζωής του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Προσωποκεντρική και Βιωματική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική (World Association for Person Centered and Experiential Psychotherapy and Counseling, WAPCEPC) και ένα βραβείο για το συνολικό έργο ζωής του από την Ένωση Ηνωμένων Πολιτειών για τη Σωματική Ψυχοθεραπεία (United States Association for Body Psychotherapy).

Ο Gendlin ήταν ιδρυτής και μακροπρόθεσμος συντάκτης του περιοδικού Psychotherapy: Theory, Research and Practice, καθώς και του εσωτερικού περιοδικού του Ινστιτούτου Focusing που ονομάζεται Folio, και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του Focusing-Oriented Psychotherapy: A Manual of the Experiential Method (Guilford). Η έκδοση για τη μαζική αγορά του δημοφιλούς κλασικού Focusing έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

O Gendlin συνεχίζει να είναι ζωντανός μέσα από τρία παιδιά, την Elissa Gendlin (από τον γάμο του με τη Mary Hendricks-Gendlin), τον Gerry Gendlin και τη Judith Jones (και τα δύο από τον γάμο του με την Frances Gendlin).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.focusing.org/bios/gendlin_bio.html.

Catherine Torpey, Διευθύντρια (Executive Director) του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing
(845) 480-5111 (office) ή catherine@focusing.org.

Back To Top
X
X