skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

 • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
 • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
 • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
 • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
 • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
 • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
Ψυχοθεραπευτικό Βιωματικό Δρώμενο – Συνέδριο Αρεταίου – Δελφοί

Ψυχοθεραπευτικό Βιωματικό Δρώμενο – Συνέδριο Αρεταίου – Δελφοί

ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ – ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΕΤΑΙΟΥ – ΔΕΛΦΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πρώτη ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης στο Αρεταίειο Νοσοκομείο (Ιατρείο Πόνου)  ξεκίνησε με τέσσερις  ασθενείς (γυναίκες)  τον Νοέμβριο 2015  και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2016.  Οι ιατρικές  διαγνώσεις των μελών ήταν ινομυαλγία, Ca μαστού , ημικρανία, αρθρίτιδα.

Η συμμετοχή ήταν κάθε δεκαπέντε ημέρες για μιάμιση ώρα καθώς και ένα βιωματικό δρώμενο τριών ωρών κάθε μήνα.

Στο Bιωματικό Ψυχοθεραπευτικό δρώμενο  το θέμα  αρχικά ήταν  ‘’το σύμπτωμα’’   του κάθε μέλους καθώς  και όποιο άλλο θέμα δημιουργούσε ένταση και προβληματισμό στον ασθενή-ενδιαφερόμενο.

Είχε προταθεί σε κάθε μέλος της ομάδας  να διατηρεί   προσωπικό ημερολόγιο  με σκοπό  να σημειώνει αυτά που ένοιωθε, αυτά που μπορούσε να καταφέρει, αυτά που δυσκολευόταν να αναγνωρίσει στον εαυτό του, τις αλληλεπιδράσεις που βίωνε στην ομάδα   και την αλλαγή του μέσα στο χρόνο.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η  ΄Διαδικασία Εστίασης΄ (Focusing)  που είναι  ένας τρόπος να ακούσεις και να συντροφεύσεις τον εαυτό σου.   Αυτό συμβαίνει στρέφοντας  την προσοχή  προς τα μέσα  μετατοπίζοντας τις συνηθισμένες σκέψεις που συχνά αποσπούν την προσοχή, σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα  τώρα.  Μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνεις να μιλάς από τα αισθήματά σου και όχι για τα αισθήματά σου  δίνοντας χώρο να αναδυθεί η ΄βιωμένη αίσθηση΄ (felt sense).

Η΄βιωμένη αίσθηση΄ (felt sense)είναι η άμεση σωματική αίσθηση μιας κατάστασης ή προβλήματος που πραγματοποιείται μόνο μέσα από την διαδικασία εστίασης (focusing).

Η βιωματική διαδικασία μέσα από τις δεκαπενθήμερες συναντήσεις καθώς και η μηνιαία συμμετοχή στο ψυχοθεραπευτικό δρώμενο  επιφέρει αλλαγές στην  ψυχοσωματική εξέλιξη  ενώ κάθε μέλος της ομάδας εξελίσσεται  μέσα  από την προσωπική του διαδικασία με τέτοιον τρόπο  ώστε :

 • να αναγνωρίζει τί πραγματικά αισθάνεται  και τί πραγματικά θέλει
 • να συμφιλιώνεται με τον εαυτό του και να τον αποδέχεται όπως αληθινά είναι
 • να αποκτάει, ή και να βελτιώνει  τη σχέση του  με το σώμα του
 • να παίρνει σημαντικές αποφάσεις  μ’ εμπιστοσύνη στον εαυτό του
 • να μετατρέπει την αυτοκριτική του με θετικό τρόπο
 • να βιώνει  ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

17-delfoi-2

http://regionalpainpalliativecongress2016.gr/site/

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πέρα από το μυαλό και την ψυχή μας, υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει την δική του γνώση, την δική του ευφυΐα, το Σώμα….

….Η διαρκής  διαδικασία αλληλεπίδρασης του με το περιβάλλον  ενέχει πληροφορίες αναφορικά με αυτό που ζει και βιώνει την κάθε στιγμή. Με την έννοια αυτή ενέχει το βίωμα (εμπειρία) και γ’ αυτό το σώμα ξέρει… γνωρίζει την κατάσταση

Τα ανεπίλυτα προβλήματά μας σύμφωνα με τον Ε. Gendlin παραμένουν στο φυσικό μας σώμα.

Η Διαδικασία Εστίασης (Focusing

είναι μια βιωματική διαδικασία.  Η επικέντρωση γίνεται  στο Σώμα με στόχο την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που αυτό φέρει  σχετικά με ένα θέμα, ένα πρόβλημα, μία κατάσταση. Η αποκωδικοποίηση της πληροφορίας πραγματοποιείται μέσω της  Βιωμένης Αίσθησης (Felt Sense),    μία μοναδική αίσθηση που εμπεριέχει  πολυπλοκότητακάτι υπάρχει εκεί…. στο Σώμα….,  κάτι που μπορούμε να του απευθυνθούμε άμεσα.

Τις φιλοσοφικές, θεωρητικές και επιστημονικές αρχές του Focusing (Διαδικασία Εστίασης) ξεκίνησε να διατυπώνει κατά τη δεκαετία του ΄60, ο  φιλόσοφος Eugene Gendlin, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης του  Carl Rogers στο πανεπιστήμιο του Chicago.

Το Ψυχοθεραπευτικό Βιωματικό Δρώμενο

Experiential Psychotherapeutic Body Acting

Ο ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger που από αυτόν ξεκίνησε η ιδέα της Συστημικής Αναπαράστασης στην δεκαετία του ΄80,   παρατηρούσε για χρόνια την δυναμική μιας ομάδας ιθαγενών στην Αφρική σαν ένα θεατρικό δρώμενο.  Η εφαρμογή αυτής της έκφρασης με ενέπνευσε και στην συνέχεια την ακολούθησα και εγώ συνδυάζοντάς τη με στοιχεία από τη μέθοδο του Focusing (Διαδικασία Εστίασης).

Η εμπειρία τoυ Ψυχοθεραπευτικού Βιωματικού Δρώμενου  επιδιώκει την απεμπλοκή, την αποδοχή και την συμφιλίωση με τον Εαυτό,   αλλά και   με τους άλλους.  Οι παρευρισκόμενοι στο δρώμενο  συμμετέχουν ως εκπρόσωποι ανθρώπων και καταστάσεων  στο εδώ και τώρα. ΤΟ  να δουλευτούν μέσα από τις αναπαραστάσεις συνήθως αφορούν υποθέσεις:

΄Οταν δίνεται χρόνος και χώρος σε αυτό που αναδύεται κατά την διαδικασία  μπορούν να συμβούν  ανακατατάξεις και  αλλαγές που   οδηγούν σε αρμονία και ισορροπία.

Ακόμα και τα πιο δύσκολα και ανεπίλυτα θέματα βρίσκουν τη λύση τους μέσα από μια διαδικασία ανακούφισης και απελευθέρωσης.

Back To Top
X
X