skip to Main Content

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το Focusing

Το Focusing μπορεί να μας διδάξει πώς :

  • να έλθουμε σε επαφή με βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής μας και έτσι να γνωρίσουμε τί πραγματικά αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε.
  • να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας και να τον αποδεχτούμε όπως αληθινά είναι.
  • ν' αποκτήσουμε, ή και να βελτιώσουμε, τη σχέση μας με το σώμα μας.
  • να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, μ' εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, την κρίση μας και την αξιολογική μας ικανότητα.
  • να μετατρέψουμε την αυτοκριτική και την ασάφεια των "μηνυμάτων" μας, όσον αφορά στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, σε ισχυρούς συμμάχους.
  • να βιώσουμε ηρεμία, δυναμισμό και απόλαυση της ζωής

Επίσης μπορεί να συνδυασθεί με την θεραπεία μας και έτσι αυξήσει την αποτελεσματικότητά της

Τηλ. +30 210 6459459 - e-mail: focusinghellas@yahoo.com - User:
15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EABP, Συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Focusing

15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EABP, Συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Focusing

15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της EABP
(Ευρωπαϊκή Ένωση Σωματικής Ψυχοθεραπείας).
‘Ο Ενσώματος Εαυτός στην Κοινωνία της Αποσύνδεσης’
(συνδιοργανώνεται με την ΠΕΣΩΨ, την εκπρόσωπο της ΕΑΒΡ στην Ελλάδα)

https://congress.eabp.org/2016/el/

Συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Focusing

eabp6

eabp

SLOT 2: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 16.30 – 18.00

Εργαστήριο Νο 2
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40
Τύπος Εργαστηρίου: Ομιλία (θεωρητικό)

Παύλος Ζαρογιάννης:
‘Όλα είναι σώμα’

Το σώμα, πέρα από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν για πολλά χρόνια στον ευρύτερο χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας ξεχασμένο και βασικά παραμελημένο. Τον τελευταίο καιρό όμως το σώμα μοιάζει να εισέρχεται δυναμικά στη ψυχοθεραπευτική σκηνή και να αποτελεί ‘νέο’ πεδίο έρευνας, θεωρητικής αναζήτησης και θεραπευτικής πρακτικής, και όχι μόνο στα πλαίσια της ανερχόμενης νευροψυχολογίας. Για την φαινομενολογία βέβαια το σώμα ήταν ανέκαθεν θεμελιώδης «έννοια», καταστατική συνθήκη συγκρότησης της ανθρώπινης εμπειρίας, και συνεπώς της υποκειμενικότητας, της γνώσης, της κατανόησης. Έτσι λοιπόν και για την προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική προσέγγιση, η οποία δεν συγκαταλέγει το σώμα απλά και μεταξύ άλλων στο θεωρητικό και πρακτικό της εννοιολογικό πεδίο, αλλά αναγνωρίζει σ’ αυτό μια απόλυτη πρωταρχικότητα.

Αυτήν την πρωταρχικότητα του σώματος στην προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική προσέγγιση θα προσπαθήσω να περιγράψω έχοντας πλήρη επίγνωση, ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πραγματικά, “… τι μπορεί να κάνει ένα σώμα” (Σπινόζα) και συνεπώς, τι είναι τελικά ένα σώμα, το σώμα.

Ο Παύλος Ζαρογιάννης έχει σπουδάσει Ψυχολογία, Γερμανική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία στη Γερμανία. Είναι συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Focusing στην Αθήνα. Προσφέρει εκπαίδευση στη Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική προσέγγιση, συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία και εποπτεία, και είναι πιστοποιημένος συντονιστής για την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Focusing, Νέας Υόρκης.

SLOT 3: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 09.30 – 11.00

Εργαστήριο Νο 5
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40
Τύπος Εργαστηρίου: Διαδραστικό (ομιλία με σύντομη εισαγωγή)

Νικόλαος Κυπριωτάκης και Παύλος Ζαρογιάννης:
‘Το σώμα που πονά’

Το σώμα: φίλος και εχθρός, δικό μας και ξένο, φίλος και βασανιστής. Ο πόνος: χωρίς φωνή, χωρίς γλώσσα – εντέλει μια εκκωφαντική φωνή-γλώσσα, σιωπή και κραυγή … Η φρίκη, ο θάνατος, ο πόνος … πραγματώνουν το σώμα στον υπέρτατο βαθμό: το σώμα εμφανίζεται, κατεστραμμένο και καταστροφικό, μαζί με την οδύνη, την αγωνία, να αρπάξουν και να συνθλίψουν ένα αποσωματοποιημένο «εγώ», μια αποσωματοποιημένη ζωή. Σε αυτή την άγρια την «απάνθρωπη» σωματικότητα, το Focusing -βασισμένο καλά σε μια στάση ενσυνειδητότητας, «φιλική», ανοικτή, αποστασιοποιητική, γλωσσολογικά ασυνήθιστη και νέα- ανοίγεται σε αυτή την άγρια εσω-σωματικότητα, «ακούγοντας» το σώμα και τη γλώσσα του, τη γλώσσα των Βιωμένων Αισθήσεων (Felt Senses). Αυτή η στάση δεν είναι πάντοτε εύκολη, για όλους μας, και γίνεται δύσκολη, ή μοιάζει αδύνατη, όταν το σώμα πονά. Ποια είναι η γλώσσα του σώματος και του πόνου; Μπορεί να υπάρξει Ελεύθερος (ή και Ασφαλής) Εσωτερικός Χώρος στον αφόρητο πόνο; σε καταστάσεις φόβου και τρόμου; μπροστά στη φρίκη και την αγωνία του επερχόμενου θανάτου; Ακαθόριστες αρχικά και ανεπαίσθητες, αλλά γεμάτες υπόρρητη βιωματική πολυπλοκότητα και νοημοσύνη, οι βιωμένες αισθήσεις ενέχουν τους ίδιους τους δικούς τους βιωματικούς βηματισμούς, μετακινούνται και αλλάζουν, μετακινώντας και αλλάζοντας το σώμα και τη ζωή μας.
Χρειάζονται την ιδιαίτερη ενσώματη, βιωματική προσοχή μας. Μπορούμε να νιώσουμε το σώμα μας από «μέσα»; Μπορούμε να «βρούμε» έναν ασφαλή χώρο στο σώμα μας;
Μπορούμε να αρτιώσουμε την αποσυνδεδεμένη, αποσωματοποιημένη ζωή μας; Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να διαισθανθούμε στο εργαστήριο αυτό, δίνοντας έμφαση στην (βιωμένη) αίσθηση του πόνου, της αγωνίας, του φόβου.

Νικόλαος Κυπριωτάκης Εκπαιδευτικός. Σπούδασε Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική Συμβουλευτική στο Ελληνικό Κέντρο Focusing. Διδάσκει εκπαιδευτικά «αντικείμενα» σε παιδιά με προβλήματα όρασης με τη βοήθεια του Focusing και εφαρμόζει το Focusing, τη Μη-βίαιη Επικοινωνία (NVC) και το Thinking At the Edge στη σχολική τάξη. Είναι ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας (ΕΠΒΕ) και αρχισυντάκτης του περιοδικού Εποχή|Epoché – Ψυχοθεραπεία, Φαινομενολογία, Ερμηνευτική.

Ο Παύλος Ζαρογιάννης έχει σπουδάσει Ψυχολογία, Γερμανική Λογοτεχνία και Γλωσσολογία στη Γερμανία. Είναι συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Focusing στην Αθήνα. Προσφέρει εκπαίδευση στη Προσωποκεντρική και Focusing-βιωματική προσέγγιση, συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία και εποπτεία, και είναι πιστοποιημένος συντονιστής για την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Focusing, Νέας Υόρκης.

SLOT 4: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 11.30 – 13.00

Εργαστήριο Νο 6
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20
Τύπος Εργαστηρίου: Βιωματικό με σύντομη εισαγωγή

Άννα Καραλή:
‘Ψυχοσωματικοί πόνοι και η θεραπευτική διαδικασία τους σύμφωνα με την Προσωποκεντρική και Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεία’

Σ’ αυτό το βιωματικό εργαστήρι, ακολουθώντας την «φιλοσοφική πρακτική» της Focusing-βιωματικής θεραπείας, θα εστιασθούμε αφενός σε υπόρρητες διαδικασίες των πελατών με χρόνιους πόνους, αλλά και σ’ αυτές των θεραπευτών τους (Σύντομη σχετική βιωματική άσκηση). Στην συνέχεια, μέσα από διάλογο, ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε τη δύσκολη διαδρομή της θεραπευτικής διαδικασίας, όπου θα συναντήσουμε μία σειρά από κεντρικά «εμπόδια» της βιωματικής διαδικασίας των πελατών μας, όπως αυτά της δεσμευτικής δομής, του «παγώματος», της ταύτισης σώματος-πόνου, της σε κύκλους αέναης περιστροφής του πελάτη γύρω από τον πόνο, κ.ά. Ειδικότερα, θα παραμείνουμε στην βιωματική διαδικασία της θεραπευτικής σχέσης, όπου ελπίζεται ο Focusing-βιωματικός ψυχοθεραπευτής να προσεγγίσει «στιγμές μετακίνησης» του πελάτη του, κατά τον Rogers, ή «βιωμένες αλλαγές» κατά τον Gendlin.

Λέξεις κλειδιά: Διαδικασία Εστίασης Αλληλεπίδραση Πρώτη, Eμπόδια, Δεσμευτική Δομή, Πάγωμα, Αποταύτιση, Στιγμές μετακίνησης, Βιωμένη Αλλαγή, Υπόρρητο

H Άννα Καραλή είναι ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια και επόπτρια Προσωποκεντρικής και Focusing Βιωματικής Προσέγγισης. Συν-ιδρύτρια και Συν-Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Focusing. Εντεταλμένη Εκπρόσωπος Χώρας του Διεθνούς Ινστιτούτου Focusing, Νέας Υόρκης.

SLOT 5: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 16.30 – 18.00

Εργαστήριο Νο 1
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40
Τύπος Εργαστηρίου: Ομιλία (θεωρητικό)

Εμμανουήλ Βανταράκης:
‘Το Σώμα, το Τραύμα και ο Ήρωας’

Η απαραίτητη συνάντηση του θεραπευόμενου με την τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, όπως αυτή μεταφέρεται από τον οργανισμό του στο εδώ και τώρα, στα πλαίσια της θεραπείας του είναι μια πολύπλοκη και ευαίσθητη διαδικασία. Από τη μια μεριά, μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του τραύματος, από την άλλη όμως αυτή η συνάντηση ενέχει τους κινδύνους του επανατραυματισμού και των αποσυνδετικών επεισοδίων με συνέπεια την καθήλωση στον κόσμο της τραυματικής εμπειρίας. Η θεραπεία των μετατραυματικών διαταραχών παραλληλίζεται με το αρχετυπικό ταξίδι του Ήρωα, με τις δυνατότητες αλλά και με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη μυητική αυτή πορεία. Το τραύμα ως «κάλεσμα» μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει τον θεραπευόμενο από τον κατακερματισμένο κόσμο του βουβού τρόμου και της απώλειας νοήματος όχι μόνο στην ανάκαμψη αλλά και στη μετατραυματική ανάπτυξη, στην υπερβατική εμπειρία, μέσω της ανάδυσης ενός αυθεντικού-ενσώματου εαυτού εναρμονισμένου με την ολότητα του κόσμου. Στην παρουσίαση το συγκεκριμένο θέμα θα διερευνηθεί μέσα από: την Focusing – Βιωματική Ψυχοθεραπεία, την φαινομενολογία, την τραυματοθεραπείας τις νευροεπιστήμες, καθώς και την ανάλυση αρχαίων Ελληνικών μύθων.

Εμμανουήλ Βανταράκης M.Sc. Ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης στην Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεία. Πιστοποιημένος συντονιστής από το Focusing International Institute, Νέας Υόρκης.

eabp

Back To Top
X
X